Multa on pyydetty ihan älyttömän monesti postausta siitä, mitä opiskelen. Oon venyttänyt tän postauksen tekemistä sen takia, kun halusin pystyä kertomaan teille myös tästä toisesta vuodesta, jolloin erikoistutaan. Nyt on toisen vuoden syyslukukausi jo aika loppusuoralla, joten nyt ois hyvä aika tälle postaukselle, olkaa hyvä!
Alunperin lukion abivuonna ajattelin, että haluan Tampereelle opiskelemaan liiketaloutta, sillä halusin oppia tuntemaan uuden kaupungin. Kävin kuitenkin juttelemassa opon kanssa, sillä mulla ei oikeastaan ollut mitään hajua, mitä haluan tehdä isona. Ajattelin, että liiketalous vois kiva, sillä tradenomit voi työskennellä niin monessa eri paikassa ja kaupan ala kiinnosti jo silloin. Siinä vähän aikaa juteltiin (itseasiassa Larppa oli mun kanssa, sillä sillä oli ihan sama ongelma) ja opo ehdotti meille, et mitä jos jäisittekin Jyväskylään, sillä täällä on ainoana Suomessa liiketaloudessa muoti- ja vähittäiskaupan kärki ja se vois sopia meille. Muistan, et ajattelin "Jes, vihdoin jotain, joka kuulostaa oikeasti kiinnostavalta!"
Pääsykokeet:
Pääsykoemateriaalit tulee nettiin vapun jälkeen ja noin kuukausi siitä on sitten pääsykokeet. Otin tosi rennosti niihin lukemisen abivuoden toukokuussa ja kuten voi arvata, en päässyt sisälle (multa puuttui vaan kolme pistettä, mutta silti olin jollain varasijalla 70, eli taso oli kova). Onneks mulla oli kuitenkin työpaikka, jossa pystyin tekemään töitä välivuoden ajan. Seuraavana keväänä oli kuitenkin kauheat paineet päästä opiskelemaan ja kävinkin uusimassa äikän ja enkun kirjoitukset, sillä paremmilla kirjoitusten arvosanoilla saa paremmat lähtöpisteet ammattikorkeakouluun. Lisäksi panostin pääsykoemateriaalien lukemiseen paljon enemmän kuin viimeksi. Materiaaleja oli kaksi: suomenkielinen ja englanninkielinen. Luin kuukauden ajan n. viisi kertaa viikossa niin, että suomenkielisen useamman kerran läpi ja englanninkielisen paristi niin, että ymmärsin kaiken, mitä siinä kerrottiin. Lisäksi pääsykokeissa on matikkaosio, joka on pääosin prosenttilaskuja ja päättelyjuttuja. No, panostaminen kannatti, sillä pääsin kirkkaasti sisään (sain 14 pistettä yli alimman hyväksytyn pisterajan). Jyväskylän ammattikorkeakouluun on vaikea päästä, mutta ei mahdoton.
Ensimmäinen vuosi:
Koulun alkaminen jännitti mua paljon! Onneks Larppa ja Laura-serkku oli mun kanssa samassa aloitusryhmässä. Ensimmäinen vuosi mennään oikeastaan kokonaan saman luokan kanssa pakollisia kursseja opiskellen. Ja voin kertoa, että ne pakolliset aineet ei ollu kauheen mieluisia ja välillä tuntu, et onkohan tää sittenkään se oikea paikka mulle, mut niistä ei kannata masentua! Voin luvata, et nyt toisena vuotena voit opiskella vain niitä asioita, jotka oikeasti kiinnostaa. Ensimmäisenä vuotena opiskeltiin mm. matikkaa, kirjanpitoa, juridiikkaa, kansantaloutta (huh, tää oli maailman kuivin kurssi, sillä en tajunnut mitään mistään), ruotsia, johtamista, viestintää ja enkkua. Jännitin ensimmäisiä tenttejä, mutta ihan turhaan, sillä lukion kokeet oli paljon vaikeampia kuin ammattikorkeakoulun tentit! Täällä ei tarvitse tenteissä kirjoittaa mitään esseitä, riittää kun vastaa lyhyesti ja ytimekkäästi kysymykseen. Luulin myös, että tentteihin tarvitsee lukea kauhean pinon kirjoja, mutta yleensä on pärjännyt yhdellä kirjalla per tentti. Lisäksi kun lueskelee opettajien tekemiä luentoja netistä niin pärjää hyvin. Ainoastaan yhden kirjan oon joutunut puolentoista vuoden aikana ostamaan, joten meininki ei ole lähellekään sellaista kuin lukiossa.
Toinen vuosi / erikoistuminen:
Ensimmäisen vuoden keväällä haetaan eri kärkiin eli erikoistutaan. Meidän koulussa noita kärkiä on mm. muoti- ja vähittäiskauppa, finanssiala, myynnin osaaja, urheilutoiminta, kirjanpito ja henkilöstöasiantuntija. Mä hain siis tuohon ensimmäiseen ja pääsin siihen myös. Nyt sit opiskelen noita kärjen pakollisia kursseja ja muita vapaavalintaisia kursseja. Pakollisia kursseja tähän mennessä on ollut esim. web desing, jolla opetellaan tekemään itse nettisivut, tuotetuntemus, jolla opetellaan tietoutta erilaisista kuiduista ja kankaista sekä tullaan opettelemaan, millaiset vaatteet sopivat parhaiten millekin vartalotyypille ja retailing, jolla opetellaan yleistä tietoutta vähittäiskaupasta. Tänä vuonna on myös kurssi, jolla opetellaan ottamaan hienoja valokuvia tuotteista ja voittekin arvata, että odotan sitä innolla! Samalla kurssilla tehdään myös näyteikkuna eli päästään kokeilemaan visualistin hommia. Lisäksi tullaan tekemään omia projekteja ja mun ja Larpan projekti tuleekin näkymään myös täällä blogissa lähiaikoina. ;) Eli tiivistettynä voisin sanoa, et saan opiskella sellaisia asioita, jotka mua oikeasti kiinnostaa ja joita saattaisin tutkia ihan huvikseni esim. netistä! Pakollisten kurssien lisäksi voi ottaa sellaisia kursseja, jotka kiinnostavat, esimerkiksi mä olen valinnut johtamisen kursseja pakollisten kaveriksi.
Mitä musta tulee isona?
Toi kysymys on ahdistanut mua aina ennen, sillä rehellisesti vastatessa, mulla ei ole koskaan ollut mitään haaveammattia. Nyt viimeisen vuoden aikana mulle on alkanut selkenemään, mitä haluan tehdä ja nyt ongelma onkin, et vaihtoehtoja on niin monta, että en tiedä, minkä valitsisin! ;) Voisin haluta olla esim. franchising- yrittäjä jossain vaateketjussa tai vaikka sisäänostaja! Oon nyt työskennellyt ruokakaupassa reilut pari vuotta ja vaikka mun työpaikasta pidänkin, niin haaveilen, että tulevaisuudessa saisin työskennellä jossain vaatekaupassa, sillä on ne vaatteet ja asusteet vaan ehkä enemmän mua kuin jugurtit ja maidot.
Aika monesti oon saanut kuulla, että tradenomeista tulee kaupan kassoja ja jos oikeasti haluaa päästä kaupan alalla johtotehtäviin, niin kannattaa käydä kauppakorkeakoulu (eli yliopisto). Mua naurattaa tää väite, sillä ihan samanlailla ne yliopistonkin käyneet saattaa joutua istumaan kaupan kassalla jos muita töitä ei ole tarjolla. Harvoin kukaan suoraan valmistuttua pääsee johtotehtäviin, oli käynyt sitten ammattikorkeakoulun tai yliopiston, työkokemus vaikuttaa tässä ihan hirveästi. Kun oot valmistunut tradenomiksi ja tehnyt muutaman vuoden oman alan töitä, voit jatkaa opiskeluita ammattikorkeakoulussa, jolloin suoritat
ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (klik!), joka vastaa ylempää korkeakoulututkintoa eli samaa, minkä saat yliopistosta. Tää on hyvä perustelu niille vanhemmille ja sukulaisille, jotka pitää yliopistoa ainoana vaihtoehtona lukiosta valmistumisen jälkeen. ;)
Huh, tulipas paljon asiaa yhteen postaukseen! Yritin laittaa tähän mukaan hyödyllisiä linkkejä esim. sellaisille, jotka ei tiedä, mikä tradenomi on (tätä kysellään multa aika useasti). Oon kirjottanut tän nyt mun omien kokemuksien pohjalta käyttäen meidän koulun nettisivuja tukena, joten mikään asiantuntia en kuitenkaan oo! :D Jos jäi vielä jotain mietityttää niin aina saa kysyä! Muistan ite, kuinka pihalla olin kaikesta kun ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haku silloin pari vuotta sitten olin ja oisin toivonut, että ois ollut joku, jolta ois voinut näistä kysellä. Toivottavasti olin teille nyt avuksi! :)