maanantai 20. huhtikuuta 2015

Travel - the only thing you buy that makes you richer

Viikonloppureissu kaupunkikohteeseen, uusi merkkilaukku, uusittu sisustus kotona ja viikon lomamatka kesälle varattuna. Blogeja lukiessa tulee helposti kateus siitä, kun aina muilla tuntuu olevan rahaa tehdä, mitä haluaa ja kun katsoo omaa tiliään, miettii, et jos sitä Tallinnassa kävisi kesällä. Kuulostaako tutulta? Indiedays ja Inneox haastoi mut pohtimaan tapaamme arvostaa esineitä ja kokemuksia. Haaste sattui hyvään saumaan, sillä viime viikolla just mietittiin Lauran kanssa sitä, miten olisi mukava elää ajatuksella "älä huoli rahasta, kokemukset ovat paljon arvokkaampia kuin raha koskaan tulee olemaan". Oishan se ihana käyttää kaikki töistä saadut rahat matkustamiseen, sillä maailmassa on niin monta paikkaa, jossa haluisin käydä. Harmi vaan, että asuminen on älyttömän kallista ja niillä rahoilla, mitkä mä saan kaikkien pakollisten menojen jälkeen säästöön, ei käydä jouluisin Thaimaassa reppureissaamassa, ainakaan tällein opiskelijana.

1
Kuva, kuva & kuva.

Jos joku kuitenkin antais mulle vaikka 10 000 euroa ja saisin tehä sillä mitä tahansa, lähtisin ensimmäisenä ehdottomasti reissuun. En oo koskaan haaveillut esimerkiksi Louis Vuittonin laukusta tai Loubotinin kengistä, vaan siitä, että pääsisin näkemään maailmaa mahdollisemman monesta paikasta. Oon niin pitkään, kuin muistan, halunnut käydä USAssa, etenkin Miamissa ja New Yorkissa. Viime vuosina myös Australia on noussut tosi korkealle must see -listassa mulla. Jos rahaa olis loputtomasti, matkustamisen lisäksi ostaisin unelmien talon, jonka sisustaisin just eikä melkein mun mieleiseksi. Reissussa on ihanaa, mutta koti on se, mihin on ihana palata aina.

4
Kuva, kuva & kuva.

Vaikka kahta työtä teenkin niin silti tällein opiskelijana rahaa ei ihan niin paljon ole, että vois tehdä mitä haluaa. En oo ikinä säästänyt rahaa mihinkään kalliiseen vaatteeseen tai asusteeseen, vaan juurikin matkustamiseen ja asumiseen. Sillon, kun muutettiin Nikon kanssa yhteen, meille sanottiin, että kaiken ei tarvii olla niin tiptop, että ihmiset ymmärtää, että te ootte nuoria ja ei oo rahaa laittaa kotia. Mä pystyn kyllä vähän aikaa kattomaan jotain, mihin en oo tyytyväinen kotona, mutta heti, kun mahdollista, tilalle tulee joku mieluisampi. Kotona vietetään kuitenkin niin paljon aikaa, että haluan kodin olevan viihtyisä! Onneks Ikeasta löytyy paljon kivoja juttuja, joten vähän pienemmälläkin budjetilla voi saada kodista kotoisan. Joku toinen saattaa taas ajatella, että ihan sama, miltä koti näyttää, kunhan olkapäällä roikkuu kallis laukku. Musta kumpikaan näistä ei oo oikea ajattelutapa, sillä onneks jokainen saa päättää itse, mihin rahansa käyttää.

3
Kuva, kuva & kuva.

Oon kyllä huomannut sen, että blogeja lukiessa tulee usein ajateltua, miten muilla riittää rahaa kaikken tuohon. Lähes jokaisen blogin kommenttiboksissa on joskus kysytty, saako bloggaaja esim. vanhemmiltaan rahaa, sillä eihän nuorella voi olla varaa tollaseen. Varmasti joku saattaakin saada rahaa vanhemmiltaan, mutta yleensä se taitaa olla vaan se priorisointi, mihin rahansa käyttää. Bloggaaja, joka ostelee jatkuvasti uusia hienoja vaatteita ei välttämättä matkusta lähes koskaan ja toinen, joka on koko ajan reissussa, ostaa vaatteensa ketjuliikkeistä. Itsekin haaveilen tällä hetkellä (tai haaveillaan yhdessä Nikon kanssa) uusista parvekekalusteista ja ollaankin mietitty niitä jo pari kesää. En oo kuitenkaan siitä koskaan blogissa maininnut, niin jos me esimerkiksi ne tänä kesänä ostetaan, saattaa se vaikuttaa siltä, että ollaan vain saatu idea uusista parvekekalusteista ja käyty ostamassa ne, vaikka todellisuudessa niistä on puhuttu kauan, säästetty rahaa ja vertailtu hintoja. Tajuutteko yhtään, mitä ajan takaa?

2
Kuva, kuva & kuva.

Musta ois ihan älyttömän mielenkiintoista kuulla teidän ajatuksia aiheesta! Käytättekö rahaa mielummin tavaroihin ja esineisiin vai esim. matkustamiseen ja muihin kokemuksiin? Onko teillä mitään kokemusta tai esinettä, joka oli kallis, mut kaiken sen säästämisen arvoinen? :)

36 kommenttia:

  1. Käytän rahani ihan ehdottomasti mieluummin kodin laittoon ja matkusteluun kuin kalliisiin vaatteisiin ja kenkiin. Toki kosmetiikkakin vie osansa (nyt tosin vähenemissä määrin kun blogin kautta tulee suht. paljon tuotteita), mutta silti etusijalla on aina säästöönlaitto, kodin tekeminen viihtyisäksi sekä se, että rahaa jäisi säästöön matkustelua varten. Olen pikku hiljaa ymmärtänyt että pelkkä raha ei tuo onnea, vaan ne on ne kokemukset joita ilman sitä ja sen kanssa voi saada.

    Ja ihan samaa mieltä olen tuosta blogiskenestä, kyllä aika usein tulee mietittyä että miten tuolla nyt on taas varaa tuohon ja tuohon, sitten rupeaa ajatteleemaan omalle kohdalle ja tajuaa, että näitäkin tuotteita / reissua / whateva varten on luultavasti säästetty, sitä ei vaan suoraan kerrota. Itsekin säästin lontoo-matkaani varten vaikka kuinka kauan, nyt säästötilanne on taas hiukan heikompi koska laitoin rahani siihen mistä nautin. Pikku hiljaa taas varallisuus kasvaa ja kohta on varaa laittaa kotia, johon juuri muutettiin. Ja toivottavasit uutenavuotena olisi varaa lähteä pienesti reissuun.

    hanna
    www.hannamariav.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli aika samanlaisella linjalla meet kuin mäkin, vaikkakin toivoisin, että osaisin kans säästää paremmin. :D No, kohta valmistun ja sit toivon mukaan rahaa on enemmän myös, mistä laittaa säästöön! Ah, Lontoo on kyllä ihana paikka ja varmasti jokaisen käytetyn euron arvoinen. :)

      Poista
  2. Mä oon aikamoinen kotihiiri, joten yleensä laitan rahaa sellaisiin asioihin, jotka tuo mulle iloa arkena. :) Nuorempana olin ihan sitä mieltä, että matkustaminen on AINOA oikea säästökohde, ja reissuun on pakko päästä. :D Nykyään se on toisarvoisempaa - panostan arkeen ja reissuun menee sitten joskus, kun on sitä rahaa. :)

    Kallein, ja ehdottomasti parhain "ostokseni" on pieni koira, joka tulee meille vappuna. <3 :')

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arki on kuitenkin sitä, mitä eletään joka päivä, joten ymmärrän sua enemmän kuin hyvin, että haluat panostaa arjen iloihin. Samaa teen itekin, sillä tykkään käydä ystävien kanssa kahvilla tai poikaystävän kanssa leffassa! :)

      Voi, ihanaa, koiranpennut on niin ihania! Siinä ei mennyt varmastikaan ykskään euro hukkaan. ;)

      Poista
  3. Ite olen siitä jännä tapaus, et en periaatteessa pistä rahaa mihinkään noista suurimmaks osaks, vaan aina siihen mihin tulee semmonen "pakko saada-himotus" :P oon lähiaikoina ostanut Louis Vuittonin laukun, hyvän meikkivoiteen, paljon sisustusjuttuja ja käynyt ravintolassa kuukauden sisään varmaan 20kertaa :'D mulla on se etu että mun vanhemmat sisustaa kokoajan. En tajua kun ite en jaksais niin usein! :D kuitenkin, he tyrkyttävät mulle lamppuja mattoja kaappeja sun muita, ja otan ne jotka itteäni miellyttää ja sopii mun sisustukseen. Tuo on myös siitä kivaa, koska ite en osta paljoa kalliita sisustusjuttuja vaan esim. Ikeasta suurinosa, ja porukat taasen ostavat. Olen muuten aina ihaillut sun sisustustyyliä! Tosi samanlainen kun mulla, osaat selvästi toki paremmin nähä että mitä kannattaa ostaa ja yhistää :) ehkä mäkin opin joskus.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo vähän ihanaa, et saat porukoilta sisustusjuttuja kotiin! Heh ja ymmärrän noi sun himotuksen, oonhan itsekin ostanut tässä vähän ajan sisällä esim. Hunterin saappaat ja Uggit. Ne vaan vähän aikaa pyörii mielessä (ja sit niistä ja niiden googlettelusta tulee pakkomielle x)) ja sit ne on vaan pakko ostaa. Tän takia oon varmaan huono säästämään, vaikka en mitään överikallista ostakaan hetkenmielijohteesta. ;D Voi kiitos, ihana et oot tykännyt mun sisustusjutuista! :')

      Poista
  4. Oon kyllä sun kanssa samoilla linjoilla näiden asioiden suhteen.

    Itse mielummin käytän säästöjä matkustamiseen ja tulevaisuudessa varmasti kodin laittamiseen johon ei nyt kulu paljoa kun vielä vanhempien nurkissa pörrään :D

    Tulee sitä aina ihmeteltyä mistä ihmiset aina sitä rahaa löytää kun blogeja lueskelee, se että jotkut ehkä saa sitä vanhemmilta, en ymmärrä itse miksi sitä rahaa vanhemmilta kerjätään jne kun ite en kehtaa enää pyydellä mihinkään heiltä, on niin kova halu pärjätä omillaan!

    Vaikka käynkin töissä ja asun kotona nii ei sitä rahaa silti paljoa säästöön kuukaudessa jää, joten harvemmin matkustelemaan pääsee, kesällä juurikin haaveena jos sitä vaikka ruotsin risteilylle pääsisi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän kyllä hyvin, sillä kävin töissä vielä, kun asuin kotona (joskaan en täyspäiväisesti), mutta sillon kun rahat lisäänty, niin maksoin enemmän ja enemmän kaikki omat menoni ja ostin ruokaa töistä kotiin jne eikä silloinkaan säästöön jäänyt paljon. No, mutta onhan se ruotsin risteilykin jo reissu ja piristää arkea kummasti! ;)

      Poista
  5. Tosi hyvä postaus! Itse oon aina ollut huono säästämään eli kaikki raha menee mitä tulee. Silloin, kun rahaa ei mistään oikein tule, esim.opiskelijana, en ole myöskään mitään ylimääräistä ostellut, mutta esim. kesätyörahat oon kyllä aina saanut käytettyä. :D nyt kun muutettiin poikaystävän kanssa yhteen, aloin miettiä enemmän mun rahankäyttöä, eikä ne uudet vaatteet enää olekaan siellä ostoslistan kärkipäässä. Tilalle on tulleet kaikki kotiin liittyvät jutut, kuten tällä hetkellä uusi ruokailuryhmä sekä parvekekalusteet. Itse en ole koskaan säästänyt esim. ulkomaanmatkaa varten, mutta nyt voisi olla aika aloittaa sekin, sillä matkakuume pahenee kokoajan. :) Välillä kyllä oon kieltämättä miettinyt, mistä monet bloggaajat ja kaverit oikein repii sitä rahaa matkusteluun ja shoppailuun, mutta kai he vaan ovat parempia säästämään kuin minä. :) toki monet asuvat vielä vanhempiensa luona ja käyvät töissä opiskelujensa ohella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, sitä ihmeesti tulee mietittyä, et tarviiko jotain vaatetta kahesti, kun ois niin monta muutakin kohdetta, mihin sitä rahaa vois laittaa. Monesti oon kyllä miettinyt, et miten paljon sitä oiskaan rahaa, jos ois asunut vaikka koko välivuoden kotona, mutta toisaalta, se oma tila ja itsenäisyys oli mulle sillä hetkellä paljon tärkeämpää ja oon kyllä tyytyväinen, että muutin heti lukion jälkeen omilleni, sillä opin huolehtimaan laskuista, vuokrasta ja muusta rahankäytöstä. :)

      Poista
  6. Molemmissa puolensa!:D
    Lyhyet kokemukset, esim. benji-hyppy tai viikon ulkomaanmatka, kestävät niin vähän aikaa, niin tuntuu tavallaan pahalta "tuhlata" rahaa johonkin hetkelliseen mielihyvään, mutta kyllähän ne säilyvät muistoissa ja niistä voi myöhemminkin ammentaa voimaa, kun elämä tuntuu tylsältä.
    Sitten taas tavaraan panostaminen ei tuo elämään sinäänsä sisältöä tai opeta mitään, mutta se säilyy konkreettisesti pidempään ja ilahduttaa olemassaolollaan joka päivä (riippuen tietysti tavarasta).
    Itse olen tähänastisen suurimman menoeräni käyttänyt oikomishoitoon. Sillä summalla olisin päässyt kymmenelle ulkomaanmatkalle, ja välillä mietin, että valitsinko oikein. Monet kaverini päivittelivät, että miksi näin, mutta en usko että kukaan jolla on omat hampaat suorat, voi ymmärtää päätöstäni:D Elämänlaatuni parani huomattavasti, enkä usko että kymmenen ulkomaanreissua olisi sitä tehnyt (siis pysyvästi), joten olen tullut siihen tulokseen, että se oli sen arvoista.

    Näin loppuun vielä sanottava että kiva postaus ja tää aihe varmasti herättää paljon keskustelua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hyvä pointti, et ne on vaan hetkellisiä ja yleensä aika kalliita! Ite oon taas aatellu, et kokemukset maksaa, mut ne on sit korvaamattomia, esim. haluaisin joskus hypätä laskuvarjolla, sillein, että oisin samassa valjaissa jonkun ammattihyppääjän kanssa. :D

      Ymmärrän sua täysin ton oikomishoidon kanssa ja se on varmasti ihan koko rahan arvoinen! Mä oon lukemattomia kertoja saanut kuulla, että miks en valkaise hampaita. Ihmiset ei ymmärrä, että mulla on toisessa etuhampaassa pieni muovikuori kiillevaurion takia ja jos valkaisisin hampaat itse niin tämä paikka, eli lähes koko toinen etuhammas jäisi sen väriseksi, mitä se nyt on. Eli jos joskus valkaisen hampaat, se on tehtävä hammaslääkärissä ja hampaan paikka on ensin hiottava pois ja vaihdettava uuteen ja tää operaatio on sit tietysti vähän eri hintaluokkaa, kun jokin kotivalkaisu. Ihmiset, joilla on "täydelliset" hampaat luonnostaan, ei tuu koskaan ymmärtämään, miten iso juttu se on!

      Kiva, että tykkäsit postauksesta! Tälläsiä mun ajatuksia avaavia tekstejä on kiva tehdä sellasten pinnallisten juttujen väliin aina sillon tällön. :)

      Poista
  7. Todella kiva postaus ja tämän perusteella ainakin susta saa tosi järkevän ja sydämellisen kuvan :) Itse olen jotakin siltä väliltä. Toisaalta tykkään joskus ostella hieman kalliimpia tuotteita esim. kosmetiikkapuolella tai satsata upeaan laukkuun, mutta mielummin laitan rahaa matkustamiseen. Merkkilaukku on itselleni kuitenkin vuosien hankinta, eikä koskaan hetken mielijohde. Ajattelen sen mielummin sijoituksena laatuun, kuin tyylikkyyteen. Ja ymmärrän täysin tuon kodin viihtyisyyden, koska itsekin ensisijaisesti haluan, että koti on paikka jossa tuntuu kivalta olla ja se tarkoittaa myös viihtyisää ympäristöä. :)

    http://justsayinghianne.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, ihana kuulla Anne, et oot tota mieltä! :)

      Ymmärrän kyllä merkkilaukkujen yms. ostelun, sillä sain Michael Korsin lompakon (vaikkakin on eri asia kun joku oikeasti kallis laukku) joululahjaksi ja kyllä se vaan olemassaolollaan tuo mulle iloa joka päivään. Totta se on, että merkkilaukut ovat myös laadukkaita ja arvo säilyy niissä vuosia. :)

      Poista
  8. Mä käytän rahani matkusteluun. Kaikessa muussa suhteessa olen pihi ja mietin tarkkaan, mihin rahani laitan, mutta matkustelun ollessa kyseessä tämä ominaisuus katoaa :D Olen samaa mieltä, että priorisoinnista tässä on kysymys. Itse asun halvassa kämpässä, rajaan ruokabudjetin, en käy ulkona syömässä/kahvilla/leffassa. Mutta olen viimeisen vuoden aikana matkustanut 3 kertaa USAssa ja kerran Lontoossa. Vatteeistakaan en Suomesta osta paitsi välttämättömimmät, shoppailen ulkomailla kaupoissa ja outleteissa. Niin ja olen työtön, että tulot eivät ole kummoiset. Mutta niin se vaan on mahdollista, kun matkustelu on elämässä tärkeä asia johon haluaa panostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ihana, kun olet päässyt matkustamaan noin paljon! Mutta kun kerrot, miten elät sitten Suomessa niin sen ymmärtää helposti. :) Matkustaminen antaa kyllä niin paljon, vaikka siihen rahaa saakin menemään. Itse tykkään myös ulkomailla käyttää rahaa enkä pihistellä, sillä reissu on aina reissu ja siellä tykkään shoppailla. ;D

      Poista
  9. Sä kyl tiiät mitä mieltä mä oon :D Ei stressiä ja jos johonki/jotain haluan nii sinne mennään/se ostetaan ja aina mä rahat jostain revin heh

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh tiiän :D sulla on ollu kyl hyvä tuuri et oot saanu tehä täysipäiväisesti töitä jo niin pitkää niin sillon pystyykin vähän jo ostelee mitä haluaa ;D

      Poista
  10. Oon niin samaa mieltä ton otsikon kanssa ja siitä varmaan voikin arvata, että mä laitan rahani mielummin kokemuksiin kuin vaatteisiin/asusteisiin/esineisiin. Jotenkin vaan uskon niiden antavan niin paljon enemmän! Tällä hetkellä opiskelijabudjetilla ei juuri muuta tehdä kun makseta vuokra, ruoka ja laskut, mutta koitan aina vähän säästää just reissuihin tai muihin kokemuksiin (esim.jotkut tapahtumat). Hauskat, upeat ja ihanat muistot on kuitenkin kultaakin kalliimpia ja etenkin jos ne saa jakaa jonkun läheisen kanssa :)

    Erika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon kyllä niin samaa mieltä! Enna esim. osti kaks lippua Justin Bieberin keikalle ja olin sitä mieltä, että en halua maksaa yli 100 euroa siitä, et pääsisin sinne mukaan, mut sit kuitenkin aloin miettimään, et onhan sen biisit ihan hyviä ja varmasti keikka ois upea kokemus, joten lähin Ennan mukaan ja meillä oli ihan huippukivaa ja muistellaan sitä vieläkin! :) <3

      Poista
  11. Mäki oon aina valmis maksamaan uusista kokemuksista, oli ne sitten reissuja tai esimerkiks vaan bändien keikkoja. Säästämiseen mua motivoi se et saan nähdä jotain uutta ja siistiä! Tottakai rahasta on aina huoli, kun toisaalta haluu jollekin reissulle, mutta samalla pitäis varmistaa, että on rahaa kaikkeen "oikeesti tärkeeseen" niinku vuokraan jne. Ja välillä on kiva tehä jotain ihan pieniä extempore-reissuja, vaikka vaan Suomen sisällä, niistäki voi oppia jotain uutta :D -Laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomen sisäisetkin reissut on kyllä mahtavia! Kunhan on vaan seura kohdillaan ;)

      Poista
  12. Ompas mielenkiintonen postaus! Ja totta tuo, että joitain bloggaajia kohtaan tulee oikein kateus, että miten ne pystyykin matkustamaan useemman kerran vuodessa ja tekemään samalla isoja muutoksia myös kodeissaan! Tulee semmonen epäoikeidenmukainen fiilis itelle, kun käyn kuitenkin vakituisesti töissä, eikä silti oo mahollista reissalla koko ajan jossain! Osakseen mä syytän myös mun pientä palkkaa, kun ei hoitoalalla juurikaan pääse rikastumaan :D

    Mä mielummin kanssa käytän rahani matkustamiseen yms, koska ne kokemukset eniten rikastuttaa ja musta silloin ei tuu ajatelleeks sitä rahanmenoa niinkään "huonona" juttuna. Jos taas ajattelisin, että ostaisin jonkun järjettömän kalliin laukun, niin varmasti jälkeen päin kun söisin loppukuukauden kaurapuuroa, niin ajattelisin, että olikohan toi laukku nyt kaiken tän arvosta :D kun taas matkaaminen yms kokeminen ei tuo sitä samaa morkkis tunnetta, vaikka rahaa oiskin palanu yhtä paljon. Eli en tosiaan ite oo ihminen, joka satsais hulluna kalliisiin merkkivaatteisiin, laukkuihin tms. Toisaalta taas sellasset asiat, mitkä rahalla konkreettisesti ostan, niin on kyllä kotiin liittyvät asiat. Esimerkiks muutettiin viime talvena rivitaloasuntoon, ja rupesin heti kattelemaan pihakalusteita ja grilliä!

    Joka kesä tehään kyllä poikaystävän kanssa jonkunlainen kesälomareissu. Säästetään aina vuoden verran siihen rahaa! Joskus käydään ulkomailla, joskus saatetaan matkailla ihan Suomessakin! Mut noilla kesälomareissuilla käytän ihan "huoletta" rahojani, ne on aina ollu sen arvosia! :)

    Pakko vielä loppuun sanoa, että tietty parasta mitä me ollaan (poikaystävän kanssa) rahalla "hommattu", on meidän pieni 2,5v. koira! ;) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli aika samoilla linjoilla meet, kuin mäkin! :) En oo potenut koskaan ostomorkkista reissuista, mutta ostoksista oon - eli käytän ehdottomasti rahaa huolettomammin reissuihin ja kokemuksiin, sellasiin asioihin, jotka tekee mut aidosti onnelliseks ja iloiseks pitäksi aikaa. Ei sillä, kyllähän se materialismionnellisuuskin on kivaa. ;D

      Teillä on ihan sama paras "ostos" kun meillä, Remi on ollut jokaisen euron arvoinen! <3

      Poista
  13. Itselläni matkustelu on aina ollut ykkösjuttu ja olen vähän sitä mieltä, että matkustelun "kalleutta" liioitellaan. En siis sano, ettei siihen saisi palamaan rahaa mutta kehotan kuitenkin kartoittamaan aika paljon vaihtoehtoja "budjettimatkan" kautta. :) Ymmärrän opiskelijaelämän, mutta viimeistään vakituisesta työsuhteessa matkustelu on erittäin mahdollista kauemmaskin, kun tekee arjessa vain valintoja juurikin esimerkiksi asumisen suhteen. Itselläni on aina esim. ollut tapana hilata veroprosentti ylös, jolloin loppuvuodesta on odotettavissa euroja matkakassaan ;) Samoin omissa kulutustottumuksissa olen huomannut, että haluan panostaa nykyään laatuun jolloin tulee osteltua vähemmän ja harkittua enemmän, mutta kuitenkin laukut/vaatteet kestävät käytössä pidempään.

    Aikoinaan luulin itseki, että New Yorkin tai Miamin matka siintää joskus kaukana tulevaisuudessa... tyyliin eläkepäivillä :D Noh sitten tapasin nykyisen poikaystäväni (joka siis on erinomainen matkakordinaattori ja himomatkustelija) ja hänen kanssaan on matkaunelmat alkaneet toteutumaan kovaa vauhtia, koska molemmissa näissä kohteissa on jo käyty. Ostamme lennot ajoissa emmekä karta pidempiäkään vaihtoaikoja, jossa voi säästää olennaisesti rahaa. Samoin emme välttämättä tarvitse todellakaan sitä hienointa hotellia "ytimestä" (kunhan ei nyt torakat pitkin seiniä juokse) vaan Miamistakin otimme hotellin aivan keskeltä paikallisia ja Miamin beachia varten vuokrasimme päiväksi pyörät, muuten riitti oma ranta oikein puolen kilometrin päässä hyvin. New Yorkissa on niin erinomaiset yhteydet, että sieltäkin hotellimme sijaitsi Queensissä ja sieltä aina metrolla paukkasimme keskustaan.

    Toki meiltäkin rahaa säästyy asumisessa, koska emme tarvitse sitä kalleinta ja hienointa vielä näin nuorina (26-vuotiaina...) vaan asumme tyytyväisenä kahdestaan reilu 30 yksiössä, joka monen mielestä voi kuulostaa kauhistuttavalta. Itselleni kuitenkin estitikkakin on tärkeää, että mikään murju kämpämme ei kuitenkaan ole. Säästämme kuitenkin samanaikaisesti koko ajan sivuun omaa asuntoa varten ASP-tilille eli periaatteessa saatamme maksaa sman verran asumisesta kuin muutkin.

    Ja se mihin ei heti riitä rahat välttämättä, autetaan Visalla :) Itse pelkäsin kyseistä korttia kuin ruttoa vielä pari vuotta sitten, mutta nyt olen ymmärtänyt että ihminen, joka osaa talousasiansa hoitaa, osaa siinä samassa myös Visalaskunsa hoitaa, mutta samalla vähän nopeuttaa unelmia ;)

    Tulipa jäätävän pitkä kommentti, mutta punaisena lankana että kyllä matkustelu on kaikkien eurojen arvoista! Yhdenkään reissun jälkeen ei ole tuhlatut eurot harmittaneet. Kuukauden päästä siintää matka Afrikkaan ja viikon visiitti Safarille, jonka senkin luulin kuuluvan kaukaisiin unelmiin kunnes se onkin jo aivan edessä :) Meno tapahtuu neljän vaihdon kautta, mutta määränpää on tärkein!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi veroprosenttijuttu on kyllä kätevä ja aion ehdottomasti käyttää sitä sitten, kun tulot on vähän suuremmat! Hyvä keino saada väkisin rahaa säästöön. :D

      Jep, mekin mentiin Lauran kanssa super pienellä budjetilla ekalla kerralla Lontoossa eikä se huonontanut sitä kokemusta yhtään vaan rakastuttiin molemmat kyseiseen kaupunkiin. Mentiin keskellä viikkoa heti joulusesongin jälkeen, hotelli oli vähän niinkuin jostain kauhuleffasta ja elettiin koko reissu yhdet subit + banaanit ja aamupala -kaavalla. :D

      Kiitos pitkästä kommentista, oli kiva lukea sun ajatuksia! Niin ja se piti kans sanoa, että joskus ajattelin, että en ikinä ota luottokorttia ja siitä on vain harmia. Nyt oon alkanut kuitenkin hyväksymään sen, että se kortti ois vaan sairaan kätevä esim. hotellien yms. varaukesssa. :D

      Poista
  14. Jestas tää on mielenkiintoinen postausaihe! :D On kyllä totta, että tosi usein tulee ihmeteltyä, miten bloggaajilla on varaa ostaa joka kuukausi esimerkiksi 500 € maksava laukku tai kengät!

    Oon päässyt mun perheen kanssa matkustamaan todella paljon koko lapsuuden ja on tullut nähtyä niin Eurooppaa, Amerikkaa kuin Aasiaakin, muttei se todellakaan tarkoita sitä, että me ollaan "rikkaita"! Mä koen että matkustaminen kasvattaa esimerkiksi paljon suvaitsevaisuutta ja sellasia asioita, joita millään hienoilla autoilla tai laukuilla ei voi ikinä saavuttaa. Kun näkee esimerkiks miten köyhää joissain Aasiankin maissa on niin osaa taas arvostaa sitä omaa kotimaata ja kotia ja kaikkea! Vastapainoksi ei sitten vaihdella autoa viiden vuoden välein vaan ajellaan vähän vanhemmalla mallilla. Kotiinkin on vanhemmat aina panostaneet mut ei välttämättä aina hirveillä rahamäärillä vaan semmosilla pienillä jutuilla, jotka tekee sen viihtyisäksi.

    Oma koti on nyt opiskelijan mulla se tärkein panostuksen kohde. Jotenkin se vaan on semmoinen kohde, mihin oikeesti haluaa panostaa ja mistä nauttii ihan joka päivä. En todellakaan käyttäisi rahoja mieluummin johonkin käsilaukkuun :D Mulle on tosi tärkeetä, että meidän koti on viihtyistä ja siihen auttaa kyl tosi paljon Ikea ja miehen sieltä saamat henkilökunta-alennukset - ei kaikkien kalusteiden tarvii mun mielestä tässä opiskelutilanteessa olla mitään Askon laatua, joka kestää seuraavat viiskymmentä vuotta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että tykkäsit! :)

      Mä en ollut matkustanut koskaan ennen lukion loppumista Tukholmaa ja Tallinnaa kauemmaks ja kun sitten pari vuotta sitten käytiin Nikon kanssa yhdessä Turkissa, niin jotenkin mun silmät vaan aukes sille, että Suomessa on vaan niin hyvä asua. Asuttiin viiden tähden hotellilla, mutta ei tarvinnut lähteä, kuin hotellialueelta pois ja näki sitä oikeaa elämää, en pystyisi heti kuvittelemaan itseäni samoihin oloihin. Matkustaminen todellakin avartaa!

      Oi, Ikean henksualet kuulostaa kyllä hyvältä. ;D Nikon iskä tekee kalusteita työkseen ja ollaan oltu kyllä onnekkaita, että ollaan sitä kautta saatu vaikka mitä meidän kotiin!

      Poista
  15. Kivoja juttuja satelee sulle virtana. Siitä tulikin mieleen, et laajennuksena tähän olis mielenkiintoista saada postaus arjen asioista ja vinkeistä, miten ja missä käytännön asioissa sinä ja sun lukijat säästävät, niksejä ja kikkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistän toiveen ylös! :) Harmi vaan, oon ite aika huono säästämään ja en oikein osaa "pihistellä" :'D

      Poista
  16. Mä oon sanonu, että oon tehny tässä vuoden sisällä maailman parhaita huonoja valintoja. Olisin voinu asua kotona ja säästää älyttömiä määriä rahaa, matkustella ja kokea kaikkea mitä ei ehkä vanhempana tuu tehtyä, mutta se ei olis ollu yhtään mua ja sen sijaan muutinkin heti ylppäreiden jälkeen omaan kotiin ja parin kuukauden päästä siitä otin koiran. Nyt alotin vielä opiskelut tammikuussa, eli en todellakaan ui rahassa, vaan elän käytännössä opintolainalla, mutta en myöskään vaihtais omaa kotia tai rakasta turriani yhtään mihinkään. Rahan käytössä on nimenomaan kyse priorisoinnista ja jokainen saa käyttää mun puolesta omat rahansa niinkun ite tykkää! Tietty olis super kiva päästä matkustelemaan, mutta sillon olis hirvee huoli koirasta ja jos ei olis koiraa niin haaveilisin semmosesta ihan koko ajan... Just näin on tällä hetkellä vaan tosi hyvä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana toi sun viimeinen lisäys! Eli ihan oikeita valintoja oot tehnyt jos noin aattelet ja sehän on tärkeintä! :) On se itsenäisyys mustakin sen arvoista, vaikka sit elääkin hieman niukemmin. :)

      Poista
  17. Ihanan mielenkiintoinen ja erilainen postaus! Tai ehkä se vain itseen kolahti. Olen aina ajatellut tuolla periaatteella, että raha on vain rahaa ja kokemukset on se mikä tekee oikeasti rikkaammaksi. Varsinkin täällä Australiassa se jotenkin on muuttunut voimakkaammaksi ja esimerkiksi kieltäydyi Suomessa vakituisesta työpaikasta. Jotenkin mua ahdistaa ajatus koulusta, vakituisesta työpaikasta jne, sillä ne vievät niin paljon aikaa ja sitovat niin rajusti. Ehkä joskus on kasvettava aikuiseksi ja muuttaa omilleen ja elää hieman säästäväisemmin... Mutta joo, oon ehdottomasti itse sitä mieltä että kokemukset on se mikä rikastuttaa oikeasti! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa kävit mielessä kun tätä kirjotin, sillä mitä sun reissua on seurannut niin se on vaikuttanut ihan mahtavalta!! :) Oot ihanan rohkea kun lähit sinne ja miten oot just tehnyt töitä ennen reissua ja säästänyt rahaa, en usko et on kauheesti rahanmeno harmittanut. :D Kiva, et tykkäsit postauksesta, kiitos! :)

      Poista
  18. Hyvä postaus Sara! Mä itse olen sellanen ihminen, joka vaan säästää :D mulla ei ole tarkkaa säästämisen kohdetta, kuten esimerkiksi kallis laukku tai ulkomaanmatka, vaan mä säästän vaan sen vuoksi, että siitä on tullut tapa. Oon todennut, että tällä tyylillä mulla on aina varaa kaikkeen. Ulkomaanmatkasta haaveillessa ei tarvii miettiä, että onkohan mulla nyt varaa lähteä reissuun, vaan olen saanut sen rahan kasaan pikkuhiljaa säästämällä. Shoppaillessa ei tarvitse tuijottaa ostosten hintaa miettien onko mulla nyt varaa tähän tai tähän tai mikä pitää jättää pois ennen kassalle marssimista. Kun säästää arkena eikä tee juuri koskaan heräteostoksia, rahaa jää yllättävän paljon säästöön! Mutta sun kanssa samoilla linjoilla olen, matkusteluun mä sen rahan kaikkein mieluisimmin laitan. Ne on niitä hetkiä, joita kelpaa kiikkustuolissakin sitten muistella: interrailia, sitä etelänmatkaa parhaan ystävän kanssa, kaupunkilomaa perheen kanssa... Itse en nimittäin ole sen tyylinen ihminen, että 80-vuotiaana pohtisin, että olipas mulla ihan mielettömän hieno Vuittonin laukku sillon parikymppisenä...

    Huhhuh, tulipas kilometrikommentti, mutta tää asia poiki niin monta ajatusta, että ehkä voisin vähän käyttää tätä ideaa postausaiheena myös omassa blogissa lähiikoina, jos sua ei haittaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäisit ja tietysti voit kirjoitella samasta aiheesta! :) Oi, mulla ois sulta opittavaa nimittäin haluisin olla niin paljon säästäväisempi! Välillä on kausia, kun en osta mitään ja saan säästöön ja sit taas kausia, kun oon löyhempi ja teen ostopäätökset nopeammin. :D

      Poista